Artikelen

Bollen voor bijen.

Het is weer tijd om –chemievrije en biologisch geteelde- bloembollen te planten!

De Natuerferiening heeft de laatste jaren met hulp van dorpsgenoten verscheidene bloembollen geplant. Al eerder hebben wij aangegeven dat het resultaat jammer genoeg nog niet aan onze verwachtingen voldoet. Wij hebben voor bijen geschikte soorten gezocht en niet in de eerste plaats gekeken naar de grootbloemige, meer opvallende soorten.

Inmiddels hebben wij ons wat meer verdiept in de (bijzondere)wereld van keurmerken om de juiste kwaliteit en eigenschappen van bloembollen te achterhalen.

 

Chemievrij geteelde bloembollen

Het nadeel van grootbloemige soorten is dat ze op uiterlijk gekweekt zijn en minder op vitaliteit en nut voor bijen. Deze grootbloemige soorten zijn dan ook ziektegevoelig en moeten veelvuldig met bestrijdingsmiddelen worden behandeld. Vooral de ontsmettingsmethoden zijn erg belastend voor het milieu. Die kwalijke middelen vind je nog in de nectar en het stuifmeel terug, met nare gevolgen voor bijen, hommels en vlinders en de (voedsel)keten die er achteraan komt.

Soorten als sneeuwklokjes, botanische krokussen en sterhyacintjes zijn in januari voor bijen bij gebrek aan geschikt voedsel uitermate nuttige leveranciers van nectar en stuifmeel (net zoals stinzeplanten). Het zijn dus prima drachtplanten die zich gedurende de laatste honderden jaren een plaats verworven hebben tussen onze inheemse planten.

Hoe weet je of je chemievrij geteelde bollen koopt?

De site van de biologisch dynamische (bd) imkers stelt dat slechts 1 op de 1000 bollen zonder gif geteeld is (!!). De organisatie SKAL ziet er op toe of bollen ook inderdaad milieuvriendelijk geteeld worden. Zij alleen mogen het EKO keurmerk verlenen.

 

Extra kosten

Controle door SKAL brengt wel kosten met zich mee. Daarom is het voor soorten die niet in grote getale geteeld worden te duur. Het gevolg is weer dat er door minder aanbod van soorten ook minder variatie in aanbod van stuifmeel en nectar is. Andere controlemethodieken zijn over het algemeen niet waterdicht. Veel moet ook op basis van vertrouwen plaatsvinden. Volgens de bd imkers zijn bollen met het EKO keurmerk gegarandeerd 100% chemievrij en biologisch geteeld.

 

Andere keurmerken.

Er zijn veel (heel veel) keurmerken op internet te vinden. Als men begint met het uitzoeken van beschikbare keurmerken blijkt al snel dat er waslijsten aan criteria onder diverse keurmerken gebracht worden. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van MilieuKeur. De indruk ontstaat al snel dat de bollenkweker meer tijd aan zijn administratie moet besteden dan aan het telen van bollen! De bd imkers stellen dat MilieuKeur bollen verre van chemievrij en niet biologisch zijn.

 

Macht van de consument

Zoals zo vaak kan het aanbod van milieuvriendelijke bollen alleen maar toenemen als de consument daar om vraagt. Ook al is de (financiële)prijs bij aanschaf hoger, het rendement is op den duur vele malen beter.

Van duurdere bollen wil je natuurlijk wel dat ze goed groeien en vooral bloeien. Let daarom wel op de juiste plantdiepte en geschikte drainerende grond.

Maai bollen die in het gazon staan niet eerder af als wanneer ook het groen afgestorven is.

Let bij aankoop van bollen dus op het EKO en SKAL keurmerk als u de bijen en uzelf een plezier wilt doen: u krijgt betere kwaliteit! 

 
Douwe Klijnstra / november 2016

« terug naar overzicht artikelen