Artikelen

21-11

Natoer Nijs november 2021


Tijdens deze herfstperiode doet de natuur een stapje terug. Althans daar lijkt het oppervlakkig op. Voor mensen die daarentegen goed om zich heen zien, is er eigenlijk nog wel genoeg te zien. Wat opvalt is dat trekvogels nog tot diep in november verschijnen en doortrekken. Tendens van de komende jaren? In het hoge noorden en oosten blijkt nu eindelijk stevige nachtvorst voor te komen. Ook hier lijkt het volgens Piet nu wat te gaan winteren (dit is op 24 november).
Reacties: Veel trek van ganzen, nu ook meer Toendrarietganzen (tellingen op het Fochteloerveen geven op 20 november nog een vrij laag aantal aan in vergelijking met voorgaande jaren. Nog steeds weinig Kramsvogels, die ook uit noordoostelijke regio moeten komen). Sijsjes, Koperwieken en Kepen daarentegen zijn wel aardig op sterkte qua aantallen.
Zodra het echt gaat winteren, zullen er meer trekbewegingen zijn, zoals Kieviten, Wulpen, Zwanen (nog maar weinig Wilde en Kleine Zwanen) en ganzen. Vermeldenswaardig is het redelijk hoge aantal Houtsnippen, welke in de bossen vlak voor onze voeten opvliegen (ik zit in november al op 14 exemplaren).
Verder nog een melding van roepende en overtrekkende Kraanvogels in de vroege ochtend van 18 november over ons dorp.

Zodra het meer gaat vriezen is het, behoudens enkele uitzonderingen, gebeurd met de paddenstoelen. Je moet dan meer letten op Hout- en Korstzwammen op takken en dood hout. Hier zitten vaak best leuke soorten bij.

 

Waarnemingen


Vogels:

Een groep Kraanvogels vloog in de vroege ochtend van 18 november over ons dorp (gehoord vanuit de slaapkamer). Landelijk worden ze vooral gemeld uit de oostelijke regio van Overijssel, Gelderland en Limburg. Het gaat dan soms om groepen van honderden vogels. Spectaculair om mee te maken. 

 

Een volwassen kraanvogel en een jonge kraanvogel (bruine kop)
 

Overvliegende kraanvogels
 

Vrij veel Houtsnippen worden gemeld in vrijwel alle ons omringende bosgebieden. Zie je een bruine vogel, zo groot als een gaai, snel wegvliegen? Dat zou hem kunnen zijn.

 

Houtsnip
 

Opeens veel meldingen van groepjes Pimpelmezen, een voorbeeld van trek uit het noorden/oosten. In zo n groep ook Staartmezen, Goudhaantjes en Vuurgoudhaantjes. Volg zo n groep eens en let vooral op soorten als Tjiftjafs (Siberische) en mogelijk ook boszangers. Overigens zijn Goudhaantjes dun gezaaid dit najaar. SOVON doet nu onderzoek naar dit verschijnsel.

 

Een roepende Waterral op 21 november langs het middenpad op de Duurswouderheide. Ook landelijk nu vrij veel meldingen van roepende waterrallen. De soort is nauwelijks te zien. Let dus op de tiktokkende roep.

 

Zoogdieren:

Otters lijken ook de weg naar onze contreien te hebben gevonden, gelet op enkele recente meldingen.

Paddenstoelen:

Steeds meer soorten paddenstoelen, waarvan het voorkomen (nog) niet bekend was in onze omgeving (althans voor zover ik weet), worden er gemeld.
Hans Kooi meldde een Gekraagde Aardster in de Slotplaats. Een aansprekende soort, lijkend op een gevallen eikel, maar dan met een mooie krans. 

 

Gekraagde aardster
 

Onder paddenstoelen worden behalve de traditionele (steel met hoed), ook allerlei andere vormen ondergebracht. Bijvoorbeeld schorszwammen, aardsterren, knoop- en trilzwammen, knotszwammen, koraalzwammetjes enz. Zelfs schimmels als meeldauw enz. vallen er onder. Bekend is ook de Esdoornvlekkenzwam (lijkt op grote inktvlekken op een esdoornblad).

 

Esdoornvlekkenzwam
 

Geniet, er is van alles te zien.

Komt u er niet uit, stuur even een foto.

Tip: De waarnemingen kunnen online worden bekeken op de website: www.natuur-bakkeveen.nl. Kies optie links en dan waarnemingen in Bakkeveen.
Verder kunt u een kijkje nemen op www.natuurverenigingen-opsterland.nl.
Op die site o.a. mededelingen en artikelen van onze vereniging. Meldingen graag weer bij Koert Scholten.
Liefst online op: . Tel nr. 0516 - 542017.

 
Koert Scholten / november 2021

« terug naar overzicht artikelen