Artikelen

24-12

Natoer Nijs over December 2024

Grijs en grauw. Kort samengevat het overgrote deel van December. Blijf evenwel niet thuis.
Er is nog altijd veel te zien. Weliswaar: de meeste planten zijn afgestorven of in winterstand, de (dag)vlinders zijn stilgevallen. De meeste paddenstoelen zijn alweer verdwenen. Maar…niet getreurd!
Besdragende heesters als Taxus, Hulst enz. zijn nu mooi om te zien. Ook de bloeiende Gaspeldoorns in de ‘duinen’ zijn prachtig. Daarnaast (even wat meer gedetailleerd) veel Korstzwammen op dood hout en afgevallen takken. Speurend op die bomen opeens ook een Sigaarzakdrager. Wat dat nou weer is? Straks meer. Verder natuurlijk vogels: meerdere wintergasten en zwervers. Dus, niet ontmoedigen maar kijk goed om je heen.

Waarnemingen:

Vogels:
Een Brilduiker (foto) zat op een ven op de Duurswouderheide. Het mannetje is wel opvallend door o.a. zijn witte vlek aan weerszijden van de snavel. Dit was echter een vrouwtje.

 

Brilduiker
 

Vuurgoudhaan

Ook op de Duurswouderheide 3 tot 4 Blauwe Kiekendieven. Het lijkt erop dat hier een slaapplaats is. De vogels jagen in de wijde omgeving, maar komen aan het eind va de middag naar de heide.

Een Rode Wouw wordt al enige tijd gezien. Locatie wordt niet vermeld omdat er nog steeds onverlaten dit niet leuk vinden. Onbegrijpelijk. Een prachtige roofvogel die het meest leeft van aas en ook muizen en ratten. Soms rooft hij prooi van Kraaiachtigen.

Tijdens een boswandeling heb je kans op een plotseling opvliegende Houtsnip. Er zijn momenteel behoorlijk wat gezien.

Ook IJsvogels zijn in redelijk aantal aanwezig. Ze bezoeken ook in het dorp liggende vijvertjes. De visjes smaken kennelijk prima. Mededelingen van Alie Bruinsma en Tiny Groustra.

In een groep mezen (goed om daar eens op te letten), ook meerder Goudhaantjes en zelfs een Vuurgoudhaantje (foto). Dit alles in het Oude Bosch.

 

Verder meldingen van Zwarte Specht en Kruisbek (toch zeldzaam deze winter.

De Ringmus (foto)lijkt steeds minder aanwezig. Ook landelijk is deze trend merkbaar. Let er eens op en meld het dan even. 

 

Ringmus
 

Nachtvlinders:

Apart (althans erg onopvallend) een koker van de Sigaarzakdrager (foto) op een halfdode berk in de duinen. De vlinders (want dat zijn ze) familie van de Zakdragers, leven van korstmossen op bomen. Het vrouwtje heeft geen vleugels. Ze maken van schors en mos een sigaarvormige zak, waarin de eitjes zitten. Ze zijn het meest aan te treffen op schors van o.a. bomen, maar ook op planten (pijpenstrootje), waar ze aan een kant bevestigd zijn.

 

Sigaarzakdrager
 

Paddenstoelen:

Momenteel weer veel soorten korstzwammen, trilzwammen (zie Nijs van november) en meerdere soorten houtzwammen. Twee licht ik er even uit. Een heel mooie soort is het Wit Oorzwammetje. Vrij algemeen op afgevallen takjes. Je ziet een hele rij witte zwammetjes. De onderzijde (zie foto) is prachtig getekend. 

 

Wit Oorzwammetje
 

Ook de Ziekenhuisboomkorst (foto) is een korstzwam die te vinden is op dode takken van loofbomen. Het is een laag wratachtige schorszwam die een groot deel van de tak kan bedekken. Waarom dan ziekenhuis? De geur is opvallend en geurt naar Lysol. De link met ziekenhuis is dan snel gelegd.

 

Ziekenhuisboomkorst
 

Tot slot: Iedereen bedankt voor het melden van waarnemingen en het doorsturen van foto’s.

Ik wens u allen een gezond en natuurrijk 2025.

Tip:
De waarnemingen kunnen online worden bekeken op de website: www.natuur-bakkeveen.nl.
Kies optie ‘links’ en dan waarnemingen in Bakkeveen.

Meldingen graag weer bij Koert Scholten:
Liefst online op:  Tel. 0516 - 542017.

 
Koert Scholten / december 2024

« terug naar overzicht artikelen