Artikelen

Bijzondere ontmoeting: twee bosuilen en een sperwer

Nestkast gevallen


Kast op andere kant gedraaid. Foto Sjouke Scholten

Achter de volkstuinen van Bakkeveen hangt sinds jaar en dag een Bosuilenkast die bijna elk jaar bezet is. Vandaag liep ik langs de kast, maar vinden kon ik hem niet... De kast was uit de boom gewaaid/gevallen (latje aan de achterkant is verrot). De kast lag precies met de opening naar de grond gericht. Wat eventueel in de kast zat zou nergens heen kunnen.

Nadat ik de kast op de zijkant had gelegd, werd ik aangestaard door twee verbaasde ogen (zie foto). Niet dat ik minder verbaasd was...

 

Twéé bosuilen in de kast


Foto Sjouke Scholten

Toen ik probeerde het zijluikje te openen is de Bosuil op de wieken gegaan, gelukkig nog in perfecte conditie.

Maar wie schetst mijn verbazing, er zat nog een tweede Bosuil in de kast! Deze heeft gelukkig ook in goede conditie de kast verlaten, al is deze uil blijkbaar gestuit op een groepje Gaaien (horend aan de paniek die ontstond).

 

Kast wordt hersteld


Foto Sjouke Scholten

Al met al, dit was een paartje Bosuil dat al op de eieren zat (ik heb niet in de kast lopen graaien) of in ieder geval een nestplaats had. Oene Roelsma is ingelicht over het wel en wee van deze kast en deze zal zo spoedig mogelijk worden terug gehangen.

 

Sperwer in de sloot. Waarom?


Dode Sperwer. Foto Sjouke Scholten

Vervolgens vond ik tegenover de manege een dode Sperwer in de sloot!  Een hoogst ongebruikelijke plek, aangezien het verkeer hier niet hard kan rijden. Een verkeersslachtoffer lijkt mij dan ook enigszins uitgesloten...
 


 
Sjouke Scholten / december 2015

« terug naar overzicht artikelen