Artikelen

Geringde vogels

Geringde vogels in Bakkeveen

Sinds mensenheugenis wordt er onderzoek gedaan naar vogels waarbij onder andere voortplanting, leefomgeving en het trekgedrag worden vastgelegd. Om deze data te verzamelen zijn er diverse methodieken, zo worden sommige vogels uitgerust met GPS zenders. Deze zenders zijn een enorme investering, maar ze geven veel informatie over bijvoorbeeld de overwintering van zangvogels in Afrika. Een onderliggende vraag bij trekvogels is dan ook vaak of een bepaalde afname van de soort te maken heeft met het broedsucces van een vogel in het broedgebied of dat de afname speelt in het overwinteringsgebied, zoals de droogte in de Sahel.

Een betaalbaar alternatief voor GPS zenders zijn ringen. Ringen zijn er in alle soorten en maten voor alle soorten vogels. Het heikele punt bij ringen is het aflezen en terug melden van deze ringen. Er is namelijk mankracht, geduld en tijd voor nodig. Eenmaal afgelezen kan er wel ontzettend veel informatie naar boven komen.

Afgelopen 2 jaar zijn er rond Bakkeveen een Knobbelzwaan en enkele Kolganzen afgelezen. Allen zaten langs de Nijefeansterwei. 

 

Knobbelzwaan


Vrouwtje Knobbelzwaan met gele halsband (PY98)

In de vaart van Haulerwijk is in augustus 2018 een familie Knobbelzwanen geringd (2 ouders en 7 jongen). Één van de jongen heeft een halsband om gekregen (lijkt raar maar kan geen kwaad), dit maakt aflezen iets makkelijker. De vogel met halsband betreft een vrouwtje dat in februari 2019 gezien is in Garmerwolde (Groningen), in mei 2019 op het IJsselmeer bij Gaast en in september 2019 in het Ketelmeer (Overijssel). 

 

Afgelegde route van de Knobbelzwaan met de afleeslocaties
 

Kolgans


Kolgans E4Y (links) en E5A (rechts)

Nabij het Hepkemapaad zitten regelmatig groepen ganzen, waarbij de meerderheid vaak bestaat uit Kolganzen en Toendrarietganzen. Mijn verbazing was afgelopen december dan ook groot toen ik twee Kolganzen met zwarte halsbanden vond! Dit bleken dezelfde individuen te zijn die hier in februari ook zaten. De Kolganzen zijn in 2018 geringd als volwassen vogels nabij Heerenveen, destijds is er ook een eerstejaars jong geringd. Dit jong heeft zich van de ouders gescheiden, want deze werd niet terug gevonden. 

 

Afgelegde route van de Kolganzen met de afleeslocaties
 

De Kolganzen aan de Nijefeansterwei hebben hun broedgebied, zo blijkt uit aflezingen, in Finland nabij Kärkölä (100 km ten noorden van Helsinki). Dit is een reis die deze ganzen elk jaar afleggen.

Interessante informatie, waarbij de vogels een stuk beter kunnen worden begrepen in hun doen en laten.

Sjouke Scholten

 
Sjouke Scholten / januari 2020

« terug naar overzicht artikelen