Artikelen

Goudvinken

Goudvinken in Bakkeveen


Foto Dirry Rietveld

Deze Goudvink (Pyrrhula pyrrhula) werd in de tuin van de fotograaf gespot. Het mannetje is een forse vink, met zwarte kap, witte vleugelstreep en witte stuit. Vooral tijdens de vlucht valt de witte stuit op. Ze zijn schuw, maar komen wel op de voedertafel af als daar veel zaden op te vinden zijn. 

 

vrouwtje


Foto Dirry Rietveld

Het mannetje en het vrouwtje hebben allebei de zwarte kop, maar het vrouwtje is minder opvallend gekleurd. De donkere staart en de witte vleugelstreep is ook bij het vrouwtje te zien. Ze hebben een korte, zware en dikke snavel. Korte, donkere poten. 

 

Mooi en kwetsbaar


Foto Dirry Rietveld

In onze tuin heb ik jaren geleden moeten aanzien hoe een kat een mannetje Goudvink ving en ermee speelde tot-ie dood was, akelige herinnering. Toch, ingrijpen heeft op zo'n moment geen enkele zin.

Wat kunt u wel doen? 

U kunt variatie aanbrengen in de tuin, vooral besdragers aanplanten, en zorgen voor hier en daar een rommelige plek met wat takkenboel, mos, blad. Daar houden ze van. Zaden op de voedertafel (ze eten zaden, bessen, noten, knoppen en insecten) maar plaats de voedertafel zo dat de kat er geen raad mee weet..... 

 

Voorkomen


Foto Dirry Rietveld

De Goudvink is een vrij talrijke broedvogel, doortrekker en wintervogel in vrij klein tot vrij groot aantal. Ze broeden eind april-juni, 2 of 3 legsels met 4-5 eieren. 

 

Het filmpje dat u via onderstaande link kunt zien is eveneens gemaakt door Rietveld. 

 

youtube filmpje van de Goudvink

Goudvink Bakkeveen

 
Claartje Slofstra / april 2016

« terug naar overzicht artikelen