Artikelen

Het nieuwe bouwen


De huidige consument weet te weinig van het bouwen en van de huidige te gebruiken materialen. Dat zorgt er voor dat een nieuwbouw woning als hij klaar is al bijna een decennium achterloopt in techniek en gebruikte materialen. Ik wil hier een pleidooi houden voor beter bouwen.

Een voorbeeld: kennissen van mij gaan een nieuw huis bouwen, ze laten door het bouwbedrijf een tekening maken met energie berekening etc.

Alles voldoet keurig aan de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC van 0,4) en aan de bouweisen van 2015. Echter, als je de plannen van de bouw wat beter gaat bekijken kom je verbazende zaken tegen. De kennissen van mijn voorbeeld werkten met een klein bouwbedrijf. Vooral kleinere bouwbedrijven willen met zo weinig mogelijk moeite een huis afleveren. Zij investeren niet in een modernere manier van bouwen en denken. Als de EPC norm van 0,4 is gehaald stoppen ze met maatregelen (het hoeft niet beter dan die norm), ze denken niet na hoe we nog slimmer kunnen isoleren en daardoor met weinig extra moeite bijvoorbeeld de 0,2 zouden kunnen halen of nog beter de 0.

Zo ook met het huis van mijn kennissen, de 0,4 is gehaald en daarom hoefde de vloer niet beter geïsoleerd te worden. Die is dus is onder de norm geïsoleerd.

Isolatie

Niet alleen overal, rondom, optimaal isoleren is van belang. Ook met de keuze van de isolatie materialen kun je vraagtekens zetten. op internet valt te lezen: Werken met glaswol en steenwol is even dodelijk als asbest! Dit zal in de nabije toekomst tot vele letselschade claims leiden! De lobby van de glas en steenwol is nu echter nog dermate sterk dat deze materialen nog ruimschoots worden toegepast. Woning eigenaren krijgen dus op termijn een probleem.

Buiten dat, als het in de spouwmuur zit en er komt vocht in, gaat dat er bijna niet meer uit. Als de spouw tijden de bouw niet wordt afgedekt heb je gelijk al een probleem, de regen maakt het nat.

Gelukkig zijn er wel vervangende mooie en nieuwe materialen te verkrijgen zodat het gebruik van glas en steenwol helemaal niet meer nodig is. Bijvoorbeeld houtwol gerelateerde producten die in Duitsland al veelvuldig worden toegepast. De isolatiewaarde van deze materialen is nagenoeg hetzelfde maar de warmte doorslag is bij de hout gerelateerde producten vele malen beter. Oldeboom (een leverancier van nieuwe isolatie materialen) kan daar meer over vertellen.

De isolatie in een vloer, muur of dak geef je aan in een RC (Resistance Construction) waarde. Zorg dat die per onderdeel voldoende zijn (huidige minimale eisen zijn: vloer >3.5 , muur >4.5 en dak >6). En neem voor de vloer ook minimaal 4.5. Hoe hoger hoe beter natuurlijk, want dan kun je met minder energie de woning verwarmen.

Kalkzandsteen voor de binnenmuren stond op de offerte van mijn kennis. Ook dat is denk ik achterhaald. Het heeft verschillende nadelen: de kans op krimpscheuren is groot en de isolatiewaarde in nul. Tegenwoordig zijn er Poriso stenen, die ook gelijmd kunnen worden. Deze hebben wel isolatiewaarde. Dan nog de spouwankers; dat zijn de metalen pennen die de binnenmuur verbinden aan de buitenmuur, meestal verzinkte stalen pennen. Gebruik RVS spouwankers, roestvaststaal is een slechte warmtegeleider en dat scheelt bijna 0,5 RC en dat is best veel voor zo’n kleine moeite.

Verwarming

De verwarming is ook zo’n punt waar de meeste installatie bedrijven ook maar wat zeggen. Meestal wordt een oplossing aangeboden die het bedrijf zelf gemakkelijk kan leveren. Tegenwoordig is een lucht warmtepomp dé oplossing.

Nu zijn er twee systemen voor een warmtepomp.

Bij systeem 1 wordt de benodigde energie uit de buitenlucht gehaald.

Bij systeem 2 haalt de warmtepomp zijn benodigde energie uit de bodem. Maar een grondgebonden warmtepomp mag alleen door een gecertificeerd bedrijf worden ontworpen en geïnstalleerd. De luchtwarmtepomp daarentegen mag elke installateur aanleggen zonder certificaat. Daarom zal de niet gecertificeerde installateur altijd een luchtwarmtepomp adviseren.

Maar die vertelt er niet bij dat, wanneer de buiten temperatuur onder de 7°C komt, extra stroom wordt gebruikt, omdat de buitenverdamper gaat bevriezen en elektrisch moet worden ontdooid.

Een luchtwarmtepomp in combinatie met een gas gestookte CV ketel kan best goed functioneren; vooral in voorjaar en najaar kun je daardoor goedkoop verwarmen. Maar niet in de winter!

Een grondgebonden warmtepomp is duurder maar veel zuiniger door een constantere temperatuuraanvoer. Een grond systeem gaat bovendien ook nog 50 tot 100 jaar mee. Momenteel heeft een Ecoforest warmtepomp de meeste subsidie en heeft dus ook het grootste rendement (vastgesteld door TNO).

De moderne woning is voorzien van een laagtemperatuur verwarming, meestal vloerverwarming.

Zorg er in dat geval voor dat de vloerverwarming buizen niet te dun zijn, minstens 16 mm of nog beter 20 mm, anders heb je te veel energie nodig voor het rondpompen. Lage temperatuur betekent een grotere hoeveelheid water rondpompen om de benodigde warmte te transporteren. Door een dikkere leiding gaat dat gemakkelijker dan door een dunne.

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer punten op te noemen die anders en daardoor mogelijk beter kunnen. Wees als consument kritisch naar de bouwer en durf vragen te stellen en te eisen dat je voor de toekomst wil bouwen. Jij betaalt en bepaalt, zou ik zeggen.

 
Roel van der Brug / december 2018

« terug naar overzicht artikelen