Artikelen

Informatie over bosuil en ransuil gevraagd

Uilen
Uilen worden veelal afgeschilderd als mysterieuze, spookachtige maar wijze vogels. Niets is minder waar, vooral de mysterieuze levenswijze blijft een verborgen onderwerp. Bakkeveen is een groen en aantrekkelijk dorp met grote oppervlakte bos en ideale jaagterreinen voor uilen. Er is zelfs een buurtvereniging met een uil als logo.

 

Bosuil

Rond Bakkeveen worden al jaren uilen gezien en/of gehoord. Vooral de Bosuil is van november tot in maart te horen langs diverse bosranden rond het dorp of elders in de bossen. Deze vroege broeders kunnen in februari al op de eieren zitten, daarom zijn de vogels al vroeg in het najaar aan het baltsen.

De volwassen vogels blijven vaak jaren achtereen in hetzelfde territorium zitten, waarbij de uitgevlogen jongen zich vaak settelen op enkele kilometers van hun geboorteplek.

Maar weten we eigenlijk wel hoeveel paartjes Bosuilen er rond Bakkeveen zitten? Wat deze vogels eten in onze omgeving? Hoeveel jongen er volwassen worden?

Mogelijk is zelfs het belang van ouder wordend bos en dood hout en het inrichten van het landschap hieraan te koppelen.

Een Bosuil gehoord of verdere informatie? Geef het door op onderstaand adres.

 

Ransuil
Afgelopen jaren heeft in het centrum van Bakkeveen, meestal in een oud Kraaien- of Eksternest, een Ransuil gebroed. Deze uil met pluimoortjes leeft in het broedseizoen vaak erg verborgen en onder de radar.

In de winterperiode (september / maart) komen de Ransuilen vaak samen op 1 plek, de roestplaats. Ransuilen in omstreken komen naar deze plek voor de veiligheid, warmte maar waarschijnlijk ook om te zoeken naar een nieuwe partner voor het voorjaar. Deze roestplaatsen geven ons een uitgelezen mogelijkheid om te onderzoeken hoe het met deze vogels gaat als het gaat om populatiegrootte. Roestplaatsen zijn doorgaans veelal te vinden in Coniferen, Klimopstruiken en andere dichte struiken. Braakballen en witte krijtstrepen op de boomstam verraden de plek vaak.

In de provincie Friesland wordt al enkele jaren bijgehouden hoe het gaat met deze vogels op roestplaatsen. Dit jaar lijkt vooralsnog een somber jaar te worden door onder andere het voedselaanbod. Echter, op de Friese zandgronden zijn nog helemaal geen meldingen doorgekomen van deze mooie uilen. Mocht u een roestplaats weten, geef het door op onderstaand adres!

Voor zowel de Bosuil als Ransuil (of elke andere uil) ben ik op zoek naar waarnemingen om meer te kunnen zeggen over de populatie grootte rond Bakkeveen eo. Ook onderzoek naar inhoud van nestkasten (Bosuil) of braakballen (Ransuil) kan erg helpen.

Sjouke Scholten

 

Ransuil
 

Bosuil
 
Sjouke Scholten / februari 2022

« terug naar overzicht artikelen