Artikelen

Natuureducatie: biodiversiteit

Jouke Bouius is volop bezig op beide scholen in Bakkeveen. De beide bijenhotels die Jan Hendriks heeft gebouwd kunnen nu volgestopt worden met hout waarin bijenholletjes zijn aangebracht; dat gaat eind mei gebeuren door schoolkinderen uit groep 3, in het volkstuincomplex. Het wachten is nog op de informatieborden, die in samenwerking met Natuurmonumenten (NM) worden gemaakt. De verdere afwerking berust nu bij de afdeling vormgeving van NM, we hopen dat het spoedig gereed zal zijn. Er is al een bijenhotel geplaatst bij de Beakendyk. Helaas is er tot nu toe geen belangstelling van bijen aldaar. Maar ja, in de weilanden daar rondom is ook geen bloem te bekennen….

Met de groep 3 van de Oanrin en van Betrouwen is een zaadbommetjesproject uitgevoerd (hierbij een selectie uit een grotere foto; kinderen mochten niet herkenbaar in beeld). 

 

Jouke had hierbij hulp van Jelly Hoekstra en Roelie Dijk. De kinderen hebben zaad van wilde veldbloemen in kleiballetjes gekneed. De les was buiten, op een heerlijk zonnige dag! De kinderen waren reuze enthousiast! Ze kregen de bommetjes in zakjes mee naar huis. Deze ‘bommetjes’ kunnen ze overal neergooien, zodat er wilde bloemen kunnen gaan ontluiken op allerlei plaatsen. Eén van de kinderen had een ontroerend plan: zaadbommetje mee naar het graf van Opa, om daar de bloemen te laten bloeien…. 

 

Natuureducatie: voedsel verbouwen, Griene Weach!


Het project Griene Weach is zowel een kunstenaarsproject als een educatief project. Het educatieve deel is vooral gericht op de gedachte dat kinderen moeten leren hoe voedsel wordt verbouwd. Er zijn wel 400 moestuinplantjes in potjes gepoot door leerlingen van groep 2-8 van beide scholen: bonensoorten, sla, van alles. Dit project krijgt nog een vervolg. 

 

De Natuerferiening is wel een beetje trots op deze activiteiten, die onze jeugd bewust zullen maken van het belang van een gezonde (biodiverse, voedselproducerende) natuur om ons heen!

 
Claartje Slofstra / mei 2018

« terug naar overzicht artikelen